Kim Junsu

tumblr_n8u5q0d5XE1rm7fruo3_1280

Xia Junsu

Imię i nazwisko: Kim Junsu (김준수)
Pozycja w grupie: Wokal ( Baryton, Tenor)
Data urodzenia: 15 grudnia 1986, zarejestrowany 1 stycznia 1987
Miejsce urodzenia: Gyeonggi, Korea Południowa
Znak zodiaku: Strzelec
Wzrost: 178 cm
Grupa krwi: B

Ciekawostki:

  • Jako pierwszy dołączył do zespołu
  • Wziął udział w projekcie Anyband, w którego skład wchodzili również BoA, Tablo oraz  jazzowy pianista Jin Bora
  • Ma brata bliźniaka, który również sprawdza się jako artysta
  • Jego  ogromnym zamiłowaniem są koty
  • Do SM Entertainment dołączył wieku jedenastu lat, po wygranej w audycji telewizyjnej
  • Przyjaźni się z Eunhyukiem (Super Junior)
  • W SME trenował przez 6 lat

Dyskografia (solo) 

  • singiel Xiah – data wydania: 26 maja 2010
  • album Tarantallegra – data wydania: 14 maja 2012
  • singiel Uncommitted – data wydania: 27 sierpnia 2012
  • singiel Thank U For – data wydania: 24 grudnia 2012
  • album Incredible – data wydania: 15 lipca 2013
  • album Musical December 2013 with Kim Junsu – data wydania: 18 grudnia 2013
  • album Flower – data wydania: 3 marca 2015

(lista nie zawiera singli zaśpiewanych do OST i tych piosenek, które wykonywał tylko na koncertach)

Skomponował lub napisał słowa:

  • Razem z Yoochunem oraz Yunho napisał rap do “Love After Love” – Piosenka znajduje się na drugim koreańskim albumie „Rising Sun” (DBSK 2005)
  • Skomponował “네 곁에숨쉴수있다면 (White Lie)” – Piosenka znajduje się na trzecim koreańskim albumie “O Jung.Ban.Hap” (DBSK 2006)
  • Skomponował „My Page” w wersji koreańskiej – Z tą piosenką promował się podczas „2nd Asia Tour Concert O” (DBSK 2007)
  • Napisał słowa do piosenki „Daydream” w wersji koreańskiej – Piosenka znalazła się na singlu „Anyband” (2007)
  • Skomponował „Rainy Night” – Piosenka znajduje się na japońskim singlu “If…/Rainy Night” (THSK 2008)
  • Napisał słowa do „Picture of You” w wersji koreańskiej – Piosenka znalazła się na czwartym albumie „Mirotic” (DBSK 2008)
  • Razem z Yunho napisał rap do „Love bye love” – Piosenka znalazła się na czwartym albumie „Mirotic” (DBSK 2008)
  • Skomponował i napisał słowa do „Xiahtic” (feat. Key of Shinee) w wersji koreańskiej – Z tą piosenką występował na koncercie „Mirotic” (DBSK 2009)
  • Skomponował „Xiahtic” w wersji japońskiej – Piosenka znajduje się na japońskim singlu „Break out!” (THSK 2010)
  • Razem z Jaejoongiem skomponował „Shelter” – Piosenka znajduje się na  japońskim singlu “Colors ~Melody & Harmony~ „ (Specjalny Projekt Jaejoonga i Yoochuna) (THSK 2009)
  • Skomponował i napisał słowa do „Intoxication” w wersji japońskiej – Piosenka znalazła się na  jego solowej płycie „Xiah” (2010)
  • Skomponował „I Can Soar” w wersji angielskiej – Piosenka znajduje się na albumie „The Beginning” (JYJ 2010)
  • Skomponował „Mission”, słowa do tego utworu napisał jego brat Juno, a część rapu Yoochun – Piosenka znajduję się na albumie „Their Rooms „Our Story” (JYJ 2010)
  • Skomponował i napisał słowa do „Fallen Leaves”  – Piosenka znajduje się na albumie „Their Rooms „Our Story” (JYJ 2010)
  • Skomponował oraz napisał słowa do „You’re”  – Piosenka znajduje się na albumie „In Heaven” (JYJ 2011)
  • Skomponował oraz zaaranżował „Sunset” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2010)
  • Razem z Fraktal’em skomponował oraz napisał tekst do „Set Me Free” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2012)
  • Razem z Kim Sae-jin skomponował oraz zaaranżował „돌고 돌아도 (Around and Around / Reflect of Love)”, tekst napisał jego brat Juno – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2012)
  • Skomponował, zaaranżował oraz napisał tekst do „Breath” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2012)
  • Razem z Fraktal’em napisał tekst oraz sam skomponował „Lullaby” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2012)
  • Napisał tekst oraz skomponował „이슬을 머금은 나무” (The Tree Covered In Dew)” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Tarantallegra” (Xia 2012)
  • Skomponował wraz Gwon Bin-gi „Rainy Eyes” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Incredible” (Xia 2013)
  • Napisał tekst wraz z Bruce ‚Automatic’ Vanderveer do „Incredible” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Incredible” (Xia 2013)
  • Napisał tekst oraz skomponował wraz z Park Il „나 지금 고백한다” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Incredible” – (Xia 2013)
  • Napisał tekst wraz z Juno do „Turn It Up” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Incredible” – (Xia 2013)
  • Napisał tekst i skomponował „이 노래 웃기지” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Incredible” – (Xia 2013)
  • Napisał tekst wraz z Yoochunem i Daryle „D. Brown” Oldham do „Letting Go” – Piosenka znajduje się na albumie JYJ „JUST US” (JYJ 2014)
  • Napisał tekst do „Reach” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Napisał tekst wraz z Tablo i Kim Tae Won oraz muzykę z Kim Tae Won do „Flower” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Napisał tekst wraz z YDG do „Out of Control” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia, 2015)
  • Napisał tekst i wraz z Kwon Bin Gi muzykę do „X Song” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Napisał tekst wraz z Lisa Desmond, Christian Fast i Henrik Goransson do „License to Love” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Napisał słowa do „Musical in Life” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Napisał słowa wraz z Bruce Vanderveer i Ebony Cunningham do „F.L.P” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)
  • Skomponował wraz z Park Il „Hello Hello” – Piosenka znajduje się na jego solowym albumie „Flower” (Xia 2015)

Filmografia:

  • Banjun Drama (SBS, 2005) – jako on sam
  • Vacation (2006) – jako on sam
  • Scent of Woman (SBS, 2011) – jako on sam w jednym z odcinków

Musicale:

  • Mozart! (2010) – jako Wolfgang Mozart
  • Tears of Heaven (2011) – jako Jun-Hyung
  • Mozart! (2011) – jako Wolfgang Mozart
  • Elisabeth (2012/2013) – jako Tod (Śmierć)
  • December (2013/2014) – jako Jiwook
  • Dracula (2014) – jako Dracula
  • Death Note (2015) – jako L

Teledyski:

  • Pojawił się w MV Zhang Liyin – Timeless (2006)
  • Pojawił się w MV AnyBand – „Talk Play Love” & „Promise U” (2007)
  • Pojawił się w MV Fiestar – Vista (2012)
  • Xiah – Intoxication (2010)
  • Xia – Tarantallegra (2012)
  • Xia – Tarantallegea dance version (2012)
  • Xia – Uncommitted (2012)
  • Xia – „알면서도”(Even though I already know) (2012)
  • Xia – 11 AM (2013)
  • Xia – Incredible (2013)
  • Xia – Flower (2015)

Solowe koncerty:

2012 XIA 1st World Tour Concert

  • 19 maja – Korea Południowa, Seul (Jamsil Indoor Stadium)
  • 20 maja – Korea Południowa, Seul (Jamsil Indoor Stadium)
  • 27 maja – Tajlandia, Bangkok (Royal Paragon Hall)
  • 16 czerwca – Indonezja, Dżakarta (JITEC)
  • 23 czerwca – Tajwan, Taipei (National Taiwan University Sports Center)
  • 7 lipca – Chiny, Szanghaj (Shanghai International Gymnastics Centre)
  • 26 sierpnia – Hong Kong (Hong Kong Convention and Exhibition Centre)
  • 30 sierpnia – New York City, New York (Hammerstein Ballroom)
  • 2 września – Los Angeles, Kalifornia (Hollywood Palladium)
  • 6 września – Mexico City, Meksyk (Blackberry Auditorium)
  • 8 września – Brazylia, Sao Paulo (Espacio Victory)
  • 10 września – Chile, Santiago (Teatro Caupolican)
  • 30 listopada – Niemcy, Oberhausen (Turbinenhalle)

2012 XIA Ballad & Musical Concert with Orchestra

  • 29–31 grudnia – Seul, Korea Południowa (COEX Hall D)

2013 XIA 2nd Asia Tour Concert INCREDIBLE

  • 20 lipca – Bangkok, Tajlandia (Royal Paragon Hall)
  • 28 lipca – Szanghaj, Chiny (Shanghai Mercedes-Benz Arena)
  • 3-4 sierpnia – Seul, Korea Południowa (Seoul COEX Hall D)
  • 10-11 sierpnia – Busan, Korea Południowa (Busan Exhibition and Convention Center (BEXCO))
  • 28 września – Sydney, Australia (Big Top Sydney)
  • 8-10 października – Nagoya, Japonia (Nippon Gashi Hall)
  • 14-16 października – Yokohama, Japonia (Yokohama Arena)

2013 XIA Ballad & Musical Concert with Orchestra vol.2

  • 30-31 grudnia – Seul, Korea Południowa (Jamsil Indoor Stadium)

2014 Xia The Best Ballad Spring Concert in Japan

  • 13-15 maja – Tokio, Japonia (Yoyogi National Gymnasium)
  • 22-24 maja – Osaka, Japonia (Osaka-jō Hall)

2014 XIA Ballad & Musical Concert with Orchestra vol.3

  • 30-31 grudnia, Seul, Korea Południowa (Jamsil Indoor Gymnasium)

Nagrody:

  • 2010 4th The Musical Awards: Najlepszy Nowy Aktor za rolę w musicalu Mozart
  • 2010 16th Korea Musical Awards: Najlepszy Nowy Aktor za rolę w musicalu Mozart
  • 2010 Golden Ticket Awards: Ticket Power Award – Musicalowy Aktor za rolę w musicalu Mozart
  • 2011 5th The Musical Awards: Najlepszy Aktor (nominowany) oraz Najpopularniejsza Gwiazda za rolę w musicalu Tears of Heaven
  • 2011 3rd Asia Jewelry Awards: World K-POP Superstar Award
  • 2011 So-Loved Awards: Najlepsza ścieżka dźwiękowa w dramie „You Are So Beautiful” (Scent of Woman)
  • 2012 6th The Musical Awards: Najlepszy aktor (nominowany) za rolę w musicalu Elisabeth, oraz otrzymał Nagrodę Popularności za rolę w Elisabeth
  • 2012 18th Korea Musical Awards: Najlepszy Aktor oraz Nagroda Popularności w musicalu Elisabeth
  • 2012 Golden Ticket Awards: Ticket Power Award: Musicalowy Aktor za rolę w Elisabeth
  • 2012 Golden Ticket Awards: Ticket Power Award: Local Concert Musician oraz Nagroda Popularności za „XIA 1st Asia Tour Concert In Seoul” & „2012 XIA Ballad & Musical Concert with Orchestra”
  • 2012 SFCC Awards: Raising Awareness of Korea Overseas – Singer za album Tarantallegra
  • 2013 1st Yin Yue Tai V-Chart Awards: Najlepszy Koreański Artysta za singiel Uncommitted
  • 2013 19th Korea Musical Awards: Najpopularniejsza Gwiazda za „Elisabeth”
  • 2013 Golden Ticket Awards: Ticket Power Award: Nagroda Popularności za „Elisabeth” i „December”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: