Jung Yunho

yunhoprofile

U-Know Yunho

Imię i nazwisko: Jung Yunho (유노윤호)
Pozycja w grupie: wokal (bas), rap, główny tancerz, leader
Data urodzenia: 6 luty 1986
Miejsce urodzenia: Gwangju, Korea Południowa
Znak zodiaku: Wodnik
Wzrost: 184 cm
Grupa krwi: A

Ciekawostki:

  • Ma młodszą siostrę, Jung Ji Hye
  • Jest chrześcijaninem
  • Zdobył 3 miejsce w konkursie sztuk walki (hapkido)
  • Wygrał nagrodę dla najlepszego tancerza od SM Entertainment
  • Do SM dołączył w wieku 13 lat, po wygraniu konkursu tanecznego
  • W trakcie przerwy w działalności TVXQ, Yunho wystąpił na koncercie „This is it” w Korei,  poświęconym Michael’owi Jackson’owi; trenował w Los Angeles i Las Vegas z osobami, które ściśle współpracowały z Michael’em
  • W czerwcu 2010 r został obsadzony w musicalowym remake’u „Goong”
  • W 2013 r. wziął udział w projekcie „Road for Hope” i pojechał do Ghany, by wspomóc głodujące dzieci.

Skomponował lub napisał słowa:

  • Razem z Yoochunem i Junsu napisał rap do „Love after love” – Piosenka znajduję się na drugim koreańskim albumie „Rising Sun” (DBSK 2005)
  • Skomponował „Spokesman” – Z tą piosenką promował się podczas „2nd Asia Tour Concert O” (DBSK 2007)
  • Napisał swoją część rapu do „Wrong number” – Piosenka znajduję się na czwartym koreańskim albumie “Mirotic” (DBSK 2008)
  • Skomponował piosenkę „Checkmate” –  Z tą piosenką promował się podczas 4 trasy „The Secret Code”  (THSK 2009)
  • Razem Lee Oh Won, Yoon Sang Jo napisał słowa do „11월…그리고 (November With Love)” – Piosenka znajduje się na albumie TVXQ „Spellbound” (DBSK, 2014)
  • Napisał rap do „뒷모습 (Steppin’)” – Piosenka znajduje się na albumie TVXQ „Tense” (DBSK, 2014)

Filmografia:

  • Banjun Drama (SBS, 2005) – jako on sam
  • Rainbow Romance (MBC, 2005) odcinki 62 i 64 – jako on sam
  • Vacation (2006) – jako on sam
  • Heading to the ground (MBC, 2009) – jako Cha Bong Gun
  • Poseidon (KBS2, 2011) w 4 odcinkach – jako Kang Eun Chul
  • Queen of Ambition (SBS, 2013) – jako Baek Do Hoon
  • I Am (2012) – jako on sam
  • Cobu 3D (2013) – prawdopodobnie jako tancerz
  • Saki (Fuji TV, 2013) – jako klient w kawiarni
  • Night Watchman’s Journal (MBC, 2014) – jako Moo Seok
  • Ode To My Father (2014) – jako Nam Jin

Musicale:

  • Goong (2010) – jako Książę Shin
  • Gwanghwamun Sonata (2012) – jako Sang-hoon

Nagrody:

  • 1st Annual SM Best Competition: W kategorii najlepszy taniec, 1 miejsce
  • 2012 3rd Annual Barbie & Ken Awards: Koreański Ken
  • 2013 Seoul International Drama Awards: Najpopularniejszy Aktor – Korea Południowa (za Queen of Ambition)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: