Shim Changmin

minminprofile

Max Changmin

Imię i nazwisko: Shim Changmin (심창민)
Pozycja w grupie: Wokal (tenor)
Data urodzenia: 18 luty 1988
Miejsce urodzenia: Seul, Korea Południowa
Znak zodiaku: Wodnik
Wzrost: 188 cm
Grupa krwi: B

Ciekawostki: 

  • Jego rodzice są nauczycielami
  • Ma dwie młodsze siostry – Shim Soo Yeon i Shim Ji Yeon
  • Jest najmłodszym członkiem TVXQ
  • Od 2011 roku razem z Yunho kontynuują działalność TVXQ jako duet
  • W 2008 roku razem z ojcem odbył wolontariat, który polegał na sprzątaniu plaży w Taean
  • Razem z Yunho mają podpisany kontrakt ze znaną marką kosmetyków Missha
  • Był fanem Harrego Pottera
  • Jest pierwszym koreańskim artystą, który był nominowany na Hochi Film Award w Japonii

Skomponował lub napisał słowa:

  • Napisał słowa do „Evergreen”  – Piosenka znajduje się na zimowej składance „SM Town – Only Love” (DBSK 2007)
  • Napisał słowa do koreańskiej wersji utworu „Love In The Ice” – Piosenka znajduje się na ich czwartym koreańskim albumie „Mirotic” (DBSK 2008)
  • Napisał słowa do „Confession” – Piosenka znajduje się na ich piątym koreańskim albumie „Keep Your Head Down” oraz w dramie „Paradise Ranch” (DBSK 2011)
  • Napisał tekst do „I swear” – Piosenka znajduje się na szóstym koreańskim albumie „Catch Me” (DBSK 2012)
  • Napisał tekst do „떠나지 못해 (Sleepless Night)” – Piosenka znajduje się na trzecim koreańskim albumie SHINee “Chapter 2 ‘Why So Serious?’” (SHINee 2013)
  • Napisał tekst do „Rise…” – Piosenka znajduje się na siódmym koreańskim albumie TVXQ „Tense” (DBSK 2014)
  • Napisał tekst do swojej solowej piosenki „Heaven’s Day” – Piosenka znajduje się na siódmym albumie TVXQ (rozszerzonej wersji) „Spellbound” (DBSK 2014)
  • Napisał tekst do „기억을 따라서 (Everlasting)” (koreańska wersja Toki wo Tomete”) – Piosenka znajduje się na live albumie TVXQ „Live World Tour: Catch Me in Seoul”
  • Napisał tekst do „Ace” – Piosenka znajduje się na solowej płycie Taemina z SHINee „Ace” (Taemin, 2014)
  • Napisał tekst do ” 나의 생각, 너의 기억 (My Thoughts, Your Memories)” – Piosenka znajduje się na solowej płycie Kyuhyuna z Super Junior „At Gwanghwamun” (Kyuhyun, 2014)

Filmografia:

  • Banjun Drama (SBS, 2005) – jako on sam
  • Vacation (2006) – jako on sam
  • Athena: Goddess of War (SBS, 2010) – jako Choi Tae-hyeon
  • Paradise Ranch (SBS, 2011) – jako Han Dong-Joo
  • IAM (2012) – jako on sam
  • Fly With The Gold (2012) – jako Momo
  • Saki (Fuji TV, 2013) – jako klient w kawiarni
  • Mimi (Mnet, 2014) – jako Han Min Woo

Programy:

  • Moonlight Prince (KBS2, 2013) – jako MC
  • Our Neighboorhood Arts and Physical Education (KBS2, 2013) – jako MC

Nagrody:

  • 6th Annual Best Competition SM Entertainment Awards: Best Singer
  • 6th Annual Best Competition SM Entertainment Awards: Best Artist
  • 2013 KBS Entertainment Awards: Best Entertainer (Variety) za Our Neighboorhood Arts and Physical Education
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: